Plavání s miminky: Vyberte vyhřívaný bazén bez chlóru, kde počítají s dětmi

Chcete chodit do bazénu s miminkem? Na lekce plavání můžete už od půl roku, do běžného bazénu se vypravte až po prvních narozeninách. Přečtěte si článek a zjistěte, jak vybrat vhodný bazén nebo plavky, co přibalit do tašky i jak se starat o pokožku po plavání.

Na kurz plavání až v půl roce

Až se novorozenci zahojí pupeční pahýlek (ideálně po šestinedělí), zkuste vaničkování. V plně napuštěné vaně dítě polohujte nebo trénujte splývání poléváním hlavy. Miminko si zvykne na vodu a posílí především břišní svaly. Konkrétní návody, jak vaničkovat, najdete na internetu, nebo navštivte odborníka.

V půl roce dítěte můžete vyrazit na kurz plavání. Bazén i prostředí je speciálně upraveno pro ty nejmenší– voda je dostatečně teplá, není ošetřená chlórem, ale například pískovou nebo UV filtrací. Pro pokožku je proto mnohem šetrnější a nevysuší ji.

Od jednoho roku už můžete do běžného bazénu. I tak ale vybírejte ten, který je vhodný pro batolata – má dětský koutek, přebalovací pult, protiskluzové podložky pro sprchování miminka, hračky do vody nebo ohrádky pro miminka. Ideálně má teplotu vody 30–32 stupňů a není čištěný chlórem.

Potápění i skoky do vody

Kurzy plavání jsou u rodičů moc oblíbené, proto doporučujeme si je zarezervovat včas – zpravidla 1–2 měsíce předem. Při výběru se zaměřte na vybavenost a zázemí bazénu, ale i na to, jestli mají lektorky akreditovaný kurz od MŠMT (ten zaručí, že jsou lekce kvalitní a uzpůsobeny psychomotorickému vývoji dětí). Čas lekce uzpůsobte také dennímu režimu a době spánku miminka.  

Na organizované lekci se naučíte, jak s dítětem ve vodě manipulovat, plavat i bezpečně dovádět. Především si vyzkoušíte potápění – nejdřív jim v nácviku poléváte hlavičku, později se pod hladinu ponoří celé společně s vámi. Batolata si vyzkouší i skoky do vody ze sedu.

Místo plavek postačí plenka do vody

Miminko nemůže do vody jenom tak – je potřeba koupit koupací plenky do vody nebo kojenecké plavky, které zachytí případný bobek. Sáhnout můžete po rostoucím střihu, který déle vydrží, ale vždycky musíte dát miminku i plenku.

Pokud neplánujete chodit na bazén pravidelně, postačí vám plenky do vody. Děti rychle rostou a přiléhavé plavky jim sedí jenom pár měsíců.

Podle váhy vyberete v drogerii správnou velikost plenek. Díky gumičkám se snadno přizpůsobí a dobře sedí i při řádění ve vodě.

K moři nebo na koupaliště kupte celotělové plavky s UV ochranou proti sluníčku. Koupací overal se vyrábí z plavkoviny nebo neoprenu, ve kterém děti neprochladnou.

Pokožku dokonale umyjte a vyživte

Po pobytu v bazénu miminko po plavání umyjte ve sprše mycí pěnou. Nevynechejte ani vlasy, na které můžete použít pěnu nebo šampon.

 

Mycí pěna pro miminka 150 ml (319 Kč)

 

Po usušení dítě zabalte do županu nebo praktického ponča, které vsákne poslední kapky vody a zahřeje, než se pustíte do převlékání.

Suchou pokožku důkladně promažte tělovým mlékem. Kůže miminek často špatně reaguje na mokré plavky nebo koupací plenky, a proto je vhodné zadeček i další namáhaná místa namazat krémem na opruzeniny. Vlasy vysušte ručníkem, učešte a ideálně vyfoukejte vlažným vzduchem.

Přibalte vhodnou kosmetiku i svačinu

Na závěr pro vás máme praktický seznam, co si s sebou sbalit na plavání, aby vám nic nechybělo:

  • Plavky
  • Ručníky – pro sebe i miminko
  • Koupací plenku do vody
  • Župan nebo pončo pro dítě
  • Protiskluzové boty – pro sebe i batole
  • Hračky nebo pomůcky do vody
  • Mycí pěnu pro miminka
  • Šampon
  • Tělové mléko pro miminka
  • Krém na opruzeniny
  • Dětské tyčinky na čištění uší
  • Svačinku po plavání
  • Drobné na nějakou dobrotu v bufetu

Chcete víc tipů v péči o miminka a jejich pokožku? Sledujte náš instagramový účet LOBEY Baby

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

 

Zpět do obchodu