Saunování: Čím pomáhá pleti a jak ji na něj připravit?

blog_CTA_sauna copy

Saunování je příjemný rituál, který má nejen pozitivní účinky na duševní pohodu, ale také mimo jiné zlepšuje cirkulaci krve, snižuje oxidační stres a pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku. Pár minut v sauně navíc spouští vyplavování endorfinů – tzv. hormonů štěstí. Bude vám za něj ale vděčná i vaše pleť. Přečtěte si, čím jí prospívá a jak na správnou skincare před, během i po sauně. 

Relax, za který vám vaše pleť poděkuje 

Horké teploty zvyšují prokrvování pokožky a otevírají póry. Ty se čistí od všech nečistot a bakterií, kůže se zbavuje odumřelých kožních buněk a nadměrného kožního mazu. Studená voda ve sprše nebo ochlazovacím bazénku se zase postará o to, že se rozšířené póry stáhnou a sníží se riziko jejich ucpání. Zjednodušeně řečeno vyjdete ze sauny s lepší náladou a vyčištěnou a rozzářenou pletí. 

A co na to pleť s akné? 

Co se týče saunování, pokud máte aknózní pleť, tam se názor dermatologů různí. Horký vzduch totiž na jedné straně roztahuje póry a prokrvuje kůži, což jsou pozitivní předpoklady pro podporu léčby akné. Na druhou stranu jsou ale roztažené póry náchylnější k zanášení nečistotami. Proto pokud máte silnou a rozsáhlou formu akné, která není pouze na tváři, návštěva sauny se přímo nedoporučuje. O tom, jestli se saunovat, nebo ne, se poraďte se svým kožním lékařem. 

Připravte svou pokožku na saunování 

Před samotným saunovým rituálem je potřeba připravit pleť. Udělejte následující:  

  • Odstraňte make-up, který může ucpávat póry a bránit pleti v účinném pocení a detoxikaci. 
  • Vyčistěte dvoufázově pleť, ať jsou pozitivní účinky sauny co největší. 
  • Během 15 minut v sauně vypotíte až půl litru vody, proto nezapomeňte pořádně pít, ať se později nepotýkáte s dehydratovanou pokožkou  

Akční balíček - Dokonalé kombo na odlíčení s Odličovacím olejem (1020 Kč)

Správnou péči dodržujte i během saunování: 

  • Používejte čistý ručník k ochraně tváře. Předejdete tím nadměrnému přehřívání a podráždění. 
  • Zhluboka dýchejte – tím podpoříte proudění kyslíku do pokožky, a tedy i zdravou a zářivou pleť. 
  • Po pár minutách v sauně opláchněte obličej ledovou vodou – osvěžíte se a současně stáhnete póry. 
  • Použijte jemný peeling přímo určený k exfoliaci obličeje, který pleť zbaví odumřelých kožních buněk. 

Na péči po sauně záleží stejně, jako na péči před ní 

Dnešní saunový rituál je u konce? Až skončíte s odpočinkem na lehátku nebo v relaxační místnosti, dbejte na závěrečnou péči, ať si i přes dobrou víru saunováním zbytečně neuškodíte. Doporučujeme následující:   

  • Doplňte vypocené tekutiny. 
  • Po sauně se nesprchujte horkou vodou, ta totiž dehydratuje a poškozuje pokožku. Zatněte zuby a pusťte na sebe studenou sprchu. 
  • Po sprchování naneste na tvář lehký hydratační krém s obsahem kyseliny hyaluronové nebo aloe vera, který doplní a uzamkne vlhkost v pleti. 
  • Hydrataci a živiny dodejte pleti i doma – třeba pomocí masky nebo výživného séra. 
  • Naneste SPF krém s minimálním faktorem 30. Pokožka je po saunování často citlivější na slunce, proto je důležité ji chránit.   

Hyaluronové sérum Intense 30 ml (1300 Kč)

Teď už víte, co udělat proto, ať vyjdete ze sauny nejenom zdravější, ale i krásnější. Prozraďte nám, jestli patříte mezi milovníky saunování, nebo se k návštěvě teprve odhodláváte. Dejte nám vědět do komentářů na našem Facebooku. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

blog_CTA_mobil_dvoufazove-odlicovani 1000x628_akne

Zpět do obchodu