Koupání novorozence: Stačí 3× týdně a nezapomeňte na hydrataci

Přišli jste z porodnice s novorozeným miminkem a chystáte se je poprvé koupat? Máme pro vás praktické rady, jak z koupání udělat příjemný rodinný rituál. V novém článku jsme pro vás shrnuli to nejdůležitější – od výběru vaničky a kosmetiky až po ideální dobu na koupel. 

Vaničku vyberte co největší 

Na internetu nebo v obchodech s dětským zbožím najdete různé typy vaniček. Vybírat můžete podle tvaru, velikosti i barev. Novinkou je také kyblík, který vám ušetří místo a oceníte ho, pokud máte malou koupelnu. Miminko první rok rychle roste a přibírá, je tedy lepší pořídit vaničku co největší, aby se do ní dítě vlezlo i v roce. Ve větší může dítě kopat nožičkami a ulevit bříšku od nadýmání. Nezbytností je protiskluzový povrch nebo alespoň protiskluzová podložka. Pořídit můžete i lehátko pro novorozence, díky kterému budete mít jistotu, že se vám nevysmekne při koupání.  

Teplotu vody odhadnete i loktem 

Ideální teplotou pro koupel miminka je 36 °C (tedy běžná lidská teplota). Vždy ji ověřte teploměrem, který seženete v drogerii nebo v obchodě s dětskými potřebami. Odhadnout ji pomůže i váš loket ponořený ve vodě. Ten je mnohem citlivější na teplo než vaše ruka a pozná, že voda má příjemnou teplotu pro koupel. 

Žínkou jemně omyjte všechny záhyby 

Novorozenci mají velmi citlivou pokožku a přes den se příliš nezašpiní, proto není nutné je koupat denně. Odborníci doporučují miminka koupat jednou za 2 až 3 dny, aby pokožka zůstala vyživená. Důležité je používat vhodné přípravky, které pokožku při mytí zároveň hydratují.  

Při manipulaci držte dítě za temeno a zadeček. Pokud si ze začátku nejste jistí, do vaničky je pokládejte v látkové plence, nevyklouzne vám z rukou do vody. Novorozence jemně omývejte vodou – použijte ruce nebo hebkou žínku. Při koupeli nezapomeňte na všechny záhyby kůže, ve kterých se mohou tvořit opruzeniny – především v podpaží, pod krkem a na zadečku. Děti s velmi citlivou pokožkou nebo sklony k atopickému ekzému můžete koupat jednou týdně. 

Kosmetika, která nevysušuje dětskou pokožku  

Vybírejte péči, která bude maximálně šetrná k dětské pokožce – ta je totiž velmi citlivá a se sklony k vysoušení. Pro novorozence je ideální olejová koupel, která jemně čistí a zároveň vyživuje díky mandlovému oleji a přísadě Coco caprylate (kokosový kaprylát, který zklidňuje a chrání před vysoušením). Mycí olej přidejte do teplé vody anebo ho pomocí ruky přímo aplikujte na pokožku dítěte. Olej je ale nutné z pokožky vždy smýt. 

Olejová koupel pro miminka 150 ml (339 Kč)

Koupejte klidně ráno 

Babičky vám budou tvrdit, že koupat musíte každý večer před spaním. Tato předspánková rutina přichází do světa kojenců až později (minimálně až po půl roce). Nenechte se tedy touto nevyžádanou radou vykolejit a koupejte tehdy, kdy to je vám i dítěti příjemné. Když jsou rodiče ve stresu, miminka jejich náladu vycítí a jsou také neklidná. Do mytí se pusťte klidně ráno nebo odpoledne, večer už jsou totiž novorozenci unavení, koupání je může nabudit a vy si prodloužíte večerní uspávání o další hodiny. 

Miminko koupejte, když není hladové a unavené 

Po krmení nebo kojení počkejte ideálně půl hodiny až bude mléko částečně natrávené. Do vaničky napusťte přiměřené množství vody. Miminku bude teplo a příjemně, když má celé tělíčko kromě hlavy ponořené. Některá miminka ve vodě uklidní povídání nebo zpívání. Dítě nenechávejte ve vodě dlouho. Pokožka je umytá během pár minut a miminko si na vodu zvyká postupně. 

Aby pokožka zůstala hydratovaná 

Po koupeli namažte miminko tělovým olejem, ideálně když je pokožka ještě vlhká. Zajistíte lepší vstřebávání oleje a kůže zůstane vláčná a jemná. Olej na tělo vetřete jemnou masáží. Pro hydrataci pokožky novorozence můžete použít také tělové mléko pro miminka, které oproti oleji aplikujte na dokonale vysušenou pokožku. 

Tělové mléko pro miminka 200 ml (449 Kč)

 

Pro více tipů v péči o dětskou pokožku sledujte instagramový profil LOBEY Baby.

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

 

Zpět do obchodu