Řídnutí vlasů: Genetika hraje v hustotě hřívy prim

blog_bezCTA_ridnuti-vlasu

Ne nadarmo se vlasům říká koruna krásy. Jejich kvalita, zdraví a vzhled často přímo ovlivňují naše sebevědomí a jejich řídnutí dokáže nehezky zamávat s psychikou. Co když ale máte na hlavě místo husté hřívy jen pár tenkých pramínků? V novém článku se dozvíte, co přímo ovlivňuje řídnutí vlasů a jestli a jak mu můžete zabránit. 

Vypadávání vlasů ≠ řídnutí vlasů 

Řídnutí vlasů je dlouhodobý proces, během kterého jsou vlasy postupně tenčí a slabší a v důsledku toho se jejich celková hustota snižuje. Mohou za to různé faktory, mezi které patří nejčastěji genetické predispozice, vliv stárnutí, hormonální změny nebo i špatné stravování. 

Vypadávání je na druhou stranu relativně rychlý proces, kdy dochází k náhlé ztrátě většího množství vlasů. Na vině může být stres, nemoc, medikace, hormonální nerovnováha (například během těhotenství nebo po porodu), ale i genetika. Může být dočasné i trvalé a zahrnuje jak ztrátu vlasů v určité oblasti, tak celkovou ztrátu. 

Genetika ovlivňuje mnohé – a u řídnutí vlasů tomu není jinak 

Vlasové folikuly některých lidí jsou citlivější na hormony, jako je dihydrotestosteron (DHT), a ty je oslabují. Genetika v tomto případě určuje, jak silně DHT folikuly ovlivňuje a nakolik budou vlasy řídnout. V takovém případě mluvíme o androgenní alopecii, která postihuje muže i ženy. 

Řídnutí vlasů může být i dědičné. Pokud na něj trpěli vaši rodiče nebo prarodiče, s největší pravděpodobností vás potká stejný osud. A geny určují i to, jestli budete mít hustou hřívu kvalitních vlasů, nebo jsou vaším osudem tenké vlasy náchylné k řídnutí. 

Ta nejdůležitější otázka ze všech 

I když hraje genetika prim, určitá péče a konkrétní změny v životním stylu mohou pomoci její vliv zmírnit: 

  • Zdravá strava – zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamín E, C, železo a biotin. Dbejte i na dostatek proteinů ve stravě, které pomáhají posílit kvalitu vlasů a jejich růst. 
  • Vyhýbejte se stresu – chápeme, že to se snadněji řekne, než udělá, vysoká hladina kortizolu ale řídnutí vlasů prokazatelně zhoršuje. Vyzkoušejte relaxační techniky, jako je meditace nebo jóga. Kromě kvality vlasů budete navíc i lépe spát. 
  • Ochrana před sluníčkem – určitě víte, že teplo a sluneční paprsky poškozují vlasy. Používejte proto ideálně pokrývky hlavy a po každém mytí i tepelnou ochranu. 
  • Šetrná péče o vlasy – snažte se vyhnout žehlení a kulmování vlasů, fénujte na střední teplotu a používejte přípravky s tepelnou ochranou. V mytí sáhněte po přírodních, šetrných šamponech a kondicionérech.

Chybu určitě neuděláte, když zařadíte do své vlasové rutiny náš Šampon na podporu růstu vlasů a sérum proti vypadávání vlasů. Díky jedinečné kombinaci aktivních látek Hairvivine®-PRO, kofeinu, Kopexilu a Hotfluxu poskytuje komplexní péči o vlasy, kdy účinně zmírňuje vypadávání vlasů, posiluje oslabené vlasové kořínky a aktivně podporuje růst nových vlasů. 

Sérum na podporu růstu a proti vypadávání vlasů Intense 50 ml (860 Kč)

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

blog_CTA_mobil_vypadavani-vlasu 1000x628_mobil_masaz-hlavy

Zpět do obchodu