Miminka a jejich vlásky: Umývat můžete jen vodou a pozor na seboreu

blog_CTA_Miminka a jejich vlásky-Umývat můžete jen vodou a pozor na seboreu copy

Dětské vlásky jsou u každého miminka jiné, některé děti se rodí s hustou hřívou, jiné s drobným chmýřím. Liší se i péče o pokožku hlavy. Přečtěte si náš článek a zjistěte, proč jim po porodu vypadávají, jak se zbavit mastných šupinek – seborey – a jak o vlásky celkově pečovat. 

Hustotu vlasů ovlivňují hormony i geny 

Ještě v bříšku je tělo miminek od 5. měsíce pokryto lanugem – jemným chmýřím. To v 8. měsíci mizí, po porodu ho mívají většinou jen předčasně narozené děti.  

Miminka na svět běžně vykouknou s jemnými vlásky bez pigmentu. Říká se jim velusové a mají kolem 2–3 centimetrů. Jestli bude mít novorozenec bujnou hřívou, záleží na množství hormonů v těle matky v těhotenství, na donošení a zralosti miminka, ale především na genech v rodině. 

Novorozencům vlasy vypadávají 

První vlasy mezi 8.–12. týdnem postupně vypadávají. Některým miminkům rovnou narostou nové (trvalé), jiným se na hlavičce objeví lysinky. Do prvních narozenin je většinou hlava opět porostlá. Nejprve rostou od čela k zátylku a potom dorůstají na temeni. Jelikož je každý vlas v jiné fázi růstu, dětská hříva bývá nesouměrná a prameny různě dlouhé. 

Při stříhání děti zabavte

Ostříhat batole je nadlidský úkol – chvíli neposedí, kývou hlavou nebo rovnou utíkají. Můžete navštívit kadeřnický salón specializující se přímo na stříhání dětí – nechybí hračky nebo třeba židličky ve tvaru autíčka. Velkou výhodou je, že vlasy stříhá profesionál zvyklý na malé návštěvníky. Některé děti ale mohou mít strach z cizího prostředí a kadeřníka, a v tom případě si budete muset poradit sami doma. 

Na domácí stříhání se obrňte trpělivostí a vyberte jednoduchý střih, který je rychle hotový a nebude vadit, když se dítě pohne nebo nečekaně uteče. Pokuste se dítě rozptýlit – třeba čtením knížky, lepením samolepek nebo sledováním pohádek. Stříhejte nenápadně, aby to děti neviděly. K uchycení pramenů použijte sponky a vlasy předem navlhčete vodou. 

Mytí 2x týdně bohatě stačí 

Dětem s pár vlásky stačí na mytí pouze voda. Hustší čupřiny umývejte 1–2x týdně. Pořídit můžete speciální šampon pro miminka nebo vyzkoušet 2–3 pumpičky naší Mycí pěny pro miminka.  

Při mytí pokožku hlavy jemně promasírujte. Pěnu opatrně smyjte vlažnou vodou a buďte pečliví, ať mydlinky nestečou do očí a nepodráždí je. Mokré vlásky vysušte ručníkem a učešte jemným kartáčem.  

Mycí pěna pro miminka 150 ml (319 Kč)

Seboreu objevíte ve vlasech i na obočí 

Dvě ze tří miminek potrápí od 3. týdne po narození seborea – žluté nebo hnědé mastné šupinky. Vlivem hormonu androgenů narůstá produkce mazových žláz, což vede k narušení běžné kožní mikroflóry. Na pokožce pak vznikají mastné šupinky a později zarudlá a zapáchající ložiska. Seborea nebolí, nesvědí, není nakažlivá a nemá alergický původ.   

Toto časté kožní onemocnění najdete všude tam, kde jsou mazové žlázy, nejtypičtěji ve vlasech, na obočí, čele nebo za oušky. Někdy se objevuje i na těle – v podpaží, na hrudníku nebo v podkolenních jamkách. 

Mastné šupinky vyčešte po koupeli 

Kvůli riziku zánětu a rozmnožení bakterií pod nánosem šupinek je nutné seboreu šetrně odstraňovat. Pokud ji neodstraníte, může dítě lokálně ztratit vlásky. Ale pozor, násilné odstranění (třeba nehty) může způsobit zánět na pokožce nebo její bolestivé poškození. 

Jak tedy na to? Krustičku šupinek půl hodinu před koupáním namažte Tělovým olejem pro miminka. Po koupání ložiska seborey vyčesávejte kartáčem s jemnými štětinami. Na závěr odmastěte pokožku mýdlem a ošetřete ji Tělovým mlékem pro miminka. 

 

Více o mytí vlásků nebo o tom, jak se vypořádat se seboreou, najdete na Instagramu LOBEY Baby. Podělit se tam s námi můžete i o své tipy, jak o dětské vlásky pečujete vy.

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

mceclip2-2 mceclip1-9

Zpět do obchodu