Pitným režimem i kosmetikou: Jak správně hydratovat pleť a pokožku

S pletí je to jako s kytkou. Když nebude mít dost vody, zvadne. Bude vypadat unaveně, zašedle, bude napjatá a nepružná. Dojde totiž k narušení kožní bariéry a začne předčasně stárnout. Budou se na ní tvořit vrásky, zánětlivé pupínky či ekzém. Jak tedy pleť a pokožku správně hydratovat, aby rozkvetla a vypadala zdravě? Doslova zázraky udělá dodržování pitného režimu a hydratační kosmetika s kyselinou hyaluronovou, panthenolem či aloe vera. Látkami, které na sebe vážou vodu a pomáhají ji zadržovat. 

hydratace_pitny_rezim

Co se dočtete 

TIP - do článku na blog

DEHYDRATOVANÁ VS. SUCHÁ PLEŤ: Pozor na rozdíl. Suchá pleť je typ pleti, se kterým se člověk narodí. Většinou suchost způsobuje nedostatečná tvorba kožního mazu. Dehydratovaná pleť je stav způsobený vnějšími faktory. Dehydratovaná může být suchá, mastná, citlivá i normální pleť.

 

Dehydrataci nejčastěji způsobuje nevhodná kosmetika nebo nesprávná péče o pleť, stres, alkohol, kouření, nedostatečný pitný režim, nadměrné slunění nebo některé léky. Pokud si nejste jistí, ověřte si, jestli máte dehydratovanou nebo suchou pleť. 

Hydratace zevnitř: proč je pro pokožku důležitý pitný režim

Lidské tělo je tvořeno vodou z 50 až 60 %Tekutiny jsou nezbytné pro fungování téměř všech našich orgánů. Právě kůže je největším lidským orgánem – u dospělého člověka je její plocha 1,6 až 2 m2. Samo tělo denně vyloučí průměrně 2,5 litru. Část si metabolickými procesy vytvoří samo zpět, ale zbytek je potřeba doplnit přísunem tekutin

Díky dostatečnému pitnému režimu může tělo udržovat neporušenou kožní bariéru, správné pH pokožky, vylučovat toxiny, rychleji hojit a regenerovat a pleť i pokožka vypadají svěží, jsou pružné a mladistvé. 

Pitným režimem pro hezčí pleť a pokožku

  • Vypijte denně 30 až 40 ml na každý kilogram hmotnosti (Přesné množství záleží ale na zdravotním stavu, fyzické aktivitě nebo třeba ročním období. Každopádně byste neměli cítit velkou žízeň, sucho v ústech, být podráždění, špatně se soustředit nebo mít tmavou zapáchající moč. Na tyto i další příznaky dehydratace si dávejte pozor, nejen kvůli pleti).
  • Pijte vodu nebo neslazené nápoj a čaje.
  • Pijte během celého dne po troškách, nesnažte se to dohnat v jeden čas.
  • Nečekejte na pocit žízně. Nachystejte si vodu do láhve či džbánku a mějte ji pořád na očích.
  • Pozor na kávu – odvodňuje. Za každou kávu vypijte sklenici vody navíc.

Jak hydratovat pleť zvenku

Zatímco zevnitř je voda nad zlato, zvnějšku je důležití hydratovat kvalitní kosmetikou, která pomáhá vodu v pleti zadržet. Voda samotná zvenčí pleti a pokožce příliš neprospívá. Má totiž jiné pH. Přirozené pH pokožky je lehce kyselé (od 4,5 do 6), což vyhovuje bakteriím, které udržují ochrannou funkci kůže. Voda má ale pH neutrální a není žádoucí, aby neutralizovala přirozeně lehce kyselé pH. 

Obecně je pro hydrataci pokožky a pleti ideální vybírat kosmetiku s kyselinou hyaluronovou, aloe vera, panthenolem či ureou. Vážou na sebe vodu a udržují ji v pleti. 

Hydratace pleti kyselina hyaluronová

Jak o pečovat o pleť, aby hezky rozkvetla

Rutina pro hydrataci pleti 

Při večerním odličování postupujte takto: 

  1. Odličovacím mlékem nebo olejem odstraňte make-up, SPF a nečistoty. 
  2. Mycí pěnou vyčistěte póry. Pěna už zároveň hydratuje – aloe vera, které obsahuje, na sebe váže vodu.
  3. Exfoliujte pleť – odstraňte odumřelé kožní buňky, aby se mohly tvořit nové. Použijte toner se šetrnou kyselinou, která nevysušuje, ideálně PHA toner s ovocnými extrakty a dalšími látkami, které hydratují.
  4. Osvěžte pleť obličejovou tonizační mlhou – obsahuje jablečnou a růžovou vodu a bylinné hydroláty. Díky tomu funguje lépe než jednodruhová pleťová voda (například z růže) a hezky tonizuje, pleť bude po osvěžení měkčí a pružnější. 
  5. Naneste hyaluronové sérum, klíčový krok, pokud chcete vaši pleť rozzářit. Sérum na sebe váže vodu i v hlubších vrstvách pleti a dlouhodobě ji vyživí, pomůže vyhladit jemné vrásky a postará se o to, aby byla pružná a svěží. 
  6. Natřete si obličej a dekolt nočním krémem. LOBEY noční krém má vysoký obsah aktivních látek o síle séra. Podtrhne všechny kroky, které jste udělali předtím, uzamkne vodu v pleti, podpoří hloubkovou hydrataci, vyživí pokožku a podpoří obnovu kožních buněk. Na oční okolí můžete nanést ještě oční sérum. 

Podobnou rutinu udělejte i ráno. Pouze vynechte odličovací mléko/olej a místo nočního krému použijte denní krém, který taky obsahuje kyselinu hyaluronovou. Nezapomeňte na SPF. 

Přes den myslete na hydrataci rtů. Jsou náchylné a popraskají raz dva (zvlášť v zimě, při pobytu na sluníčku nebo v nepřirozeném prostředí) – nemají totiž mazové žlázy. Proto je fajn mít vždycky po ruce hydratační balzám. Pokud už rty popraskané máte, uleví a začne je hojit. Jinak zesiluje funkčnost ochranné vrstvy rtů a pomáhá v nich udržovat vlhkost. 

Jak hydratovat pokožku 

Po každé koupeli či sprše hydratujte pokožku tělovým mlékem. Uleví od pocitu suché pokožky a intenzivně ji bude hydratovat až 48 hodin od natření. Obsahuje přírodní extrakty a aloe vera, posiluje přirozenou kožní bariéru a pomáhá předcházet rohovatění kůže. V létě vyměňte obyčejné tělové mléko za mléko po opalování. Nemusíte je používat jen když se vyloženě sluníte nebo spálíte. Pokožka v létě je vystavovaná paprskům v podstatě neustále, takže si regeneraci poopalovacím mlékem zaslouží. 

Pokud máte velmi suchou a citlivou pokožku, nebo dokonce atopický ekzém, vyzkoušejte místo tělového mléka tělový olej. Pěsticí tělový olej LOBEY obsahuje mandlový, makadamiový, moringový a ovesný olej. Obnovuje poškozenou kožní bariéru a funguje i skvěle proti striím (nejen v těhotenství). 

Pokud nemáte rádi mastný pocit na těle a vadí vám, že olej zamastí oblečení a ložní prádlo, vyzkoušejte suchý tělový olej. Má podobné účinky, ale nenechává dlouho mastný film. Navíc obsahuje kombinaci rostlinných extraktů, které zpomalují růst chloupků.  

No a nezapomínejte na ruce a chodidla. Pravidelně natírejte ruce hydratačním krémem a o suché popraskané paty pečujte regeneračním krémem na nohy

Dvě situace, při kterých je hydratace zvlášť důležitá 

Holení – Pokud pokožku při holení správně hydratujete, chloupky jsou potom měkčí a břit nebo strojek lépe klouže. Ideální je tedy holit se ve sprše a používat kvalitní holicí gel, který pokožku na holení připraví. Po holení je důležité ošetřit pokožku tělovým mlékem nebo olejem či suchým olejem

Opalování – Už jsme o tom mluvili výše, ale pro jistotu ještě připomínáme. Pokožka si po každém pobytu na sluníčku zaslouží pořádnou dávku hydratace. Dopřejte jí kvalitní poopalovací mléko. LOBEY mléko po opalování obsahuje aloe vera, panthenol, který intenzivně hydratuje, zklidňuje a urychluje regeneraci, a taky například mátu peprnou, která příjemně chladí. 

Zpět do obchodu