Krásná hříva i v létě aneb Jak na hydrataci vlasů

Říká se tomu zmoklá sláma. Prostě křehké nevýrazné chmýří na hlavě, které se navíc láme. Raz dva se to s vlasy stane třeba v létě, kdy se často koupeme ve slané či chlorované vodě a vystavujeme se ostrému sluníčku. Co s tím? Od hezké lesklé krásné hřívy nás dělí jediná věc – správná hydratace. Jak vlasovou pokožku a vlasy hydratovat? Pomůže lepší životný styl a kvalitní kosmetika.

Jak správně hydratovat vlasy

Jak poznám, že jsou moje vlasy dehydratované a suché

Působí mdle. Jsou zplihlé, slámovité, drsné, tvrdé. Nemají lesk a nevypadají zdravě. Víc vypadávají, zacuchávají se, třepí se jim konečky a lámou se. Suchým vlasům a konečkům chybí olej (vytrácí se z vlasů nevhodnou kosmetikou a péčí a/nebo ho vlasová pokožka neprodukuje dostatek), dehydratovaným vlhkost. Oba stavy spolu ale souvisí. 

Poškozené vlasy mají oslabenou kutikulu – vnější obal s lipidovým filmem, který má za úkol chránit vlasové vlákno. Kutikulu oslabuje spousta vnějších faktorů. Kvůli tomu se potom z vlasů vytrácí proteiny a lipidy – důležité stavební prvky. 

Mezi nejčastější důvody suchých a dehydratovaných vlasů patří: 

  • problém v genetice nebo organismu (nemoc, špatný životní styl, stres),
  • nedostatečný příjem tekutin, živin a vitamínů do těla (nemají je odkud absorbovat),
  • nevhodná vlasová kosmetika
  • nadměrné mytí,
  • časté používání (nekvalitních) fénů, kulem a žehliček,
  • časté barvení a používání nekvalitních barev,
  • slunce, chlorovaná nebo slaná voda a další letní „radosti“ (vítr, klimatizace, vysoké teploty, jiný denní režim). 

Jak se bránit suchým a dehydratovaným vlasům 

  • Dodržujte pitný režim
  • používejte profesionální fény, kulmy a žehličky, nebo se jim úplně vyhněte
  • pokud se chcete obarvit, jděte ke kadeřnici, 
  • doplňujte vitamíny a omega 3 a 6 mastné kyseliny, 
  • používejte kvalitní vlasovou kosmetiku,
  • správně o vlasy pečujte (viz dále).

V létě navíc noste na slunci pokrývku hlavyprodyšnou, aby se pokožka nazapařovala. Nenechávejte vlasy dlouho mokré (například po koupání nebo umývání), vlhkost je ideální pro vznik plísní a mykóz. Taky se vyhněte příliš těsným culíkům a drdolům. Oslabujete tím vlasy v místě, kde na ně nejvíc pálí slunce. Potom se lámou. Pokud opravdu nemusíte, nebarvěte si na léto vlasy. Zvlášť nekvalitní barvy horkem oslabené vlasy přetěžují. Raději to nechte na sluníčku, hezky vám vyšisuje konečky

hydratacni_serum

Jak v létě správně pečovat o vlasy

Udělejte si z péče o vlasy rutinu, kterou budete dodržovat nejen v létě. 

1) Myjte vlasy kvalitním hydratačním šamponem

Dvakrát. Poprvé vymyjete nečistoty jako prach, maz, odumřelé kožní buňky, sůl, písek a podobně. Podruhé už bude šampon správně pěnit a aktivní látky proniknou do pokožky.

Jaká je vlastně funkce šamponu? Čistí vlasy a vlasovou pokožku a otevírá obal vlasového kutikulu, proto jsou vlasy po umytí šamponem hodně křehké. Přes léto používejte hydratační šampon, ideálně přírodní bez sulfátů a parabenů, který podpoří růst, zjemní vlasy a pomůže v nich udržet vlhkost.

2) Jednou týdně si dejte masku na vlasy

Vybírejte masku vhodnou pro suché a poškozené vlasy, aby je správně hydratovala, vyživila a pomohla regenerovat. Jednou nebo dvakrát v týdnu si najděte chvilku na to, abyste rozetřeli masku do délek a konečků, nechali ji 5 minut působit a pak opláchli. Pokud máte vlasy hodně suché nebo je vystavujete sluníčku víc než obvykle, používejte masku častěji, klidně po každém umytí. Hlavně po dovolené vaše vlasy takovouto regenerační kúru ocení. 

3) Na závěr každého mytí použijte kondicionér

Buď po masce nebo po šamponu. Rozetře ho do délek a konečků, nechce pár minut působit a pořádně smyjte. Kondicionér uzavírá vlasový kutikul (po tom, co ho šampon otevře). Bez kondicionéru zůstane povrch vlasu otevřený a rychle absorbuje nečistoty (prach, kouř, smog a další) a dehydratuje se. Vlasy jsou potom zatížené a zplihlé.

Pro větší účinnost kondicionéru vlasy před nanesením zlehka vysušte ručníkem. Čím víc se kondicionér zředí s vodou, tím méně je účinný.

Pokud vám vlasy po použití kondicionéru nepřipadají hezčí, používáte nevhodný kondicionér, nebo ho špatně vymýváte. Jak kondicionér správně vymýt? Pečlivě větším proudem teplé (ne úplně horké), dokud nebudou vlasy „šustit“. Neměly by zůstat na dotek kluzké.

TIP - do článku na blog

Pro hydrataci vlasů ve dech, kdy je neumýváte, můžete použít LOBEY tonizační mlhu. Obsahuje antioxidanty a hydratuje.

4) Při tepelné úpravě používejte termoochranu

Ideální je vynechat kulmy a žehličky úplně. Pokud si ale vlasy chcete takto upravovat, nezapomeňte na přípravek, který je ochrání před velkou dávkou tepla.

Uschnout vlasy po umývání můžete nechat klidně přirozeně. Umýváte-li si ale vlasy před spaním, určitě si je vyfénujte. Vyberte si kvalitní fén, který má velký výkon a rychle vlasy vysuší (ale zároveň má možnost snížení teploty).   

TIP - do článku na blog

Největší hřích, který můžete na vašich vlasech spáchat, je chodit spát s mokrými vlasy. Mokré vlasy jsou jednak náchylné na lámání. Druhak je vlhké prostředí rájem pro vznik mykóz, plísní a dalších problémů, kterých se pak budete jen obtížně zbavovat.

5) Umyté nebo učesané vlasy ošetřete olejíčkem 

Olejíček můžete použít po mytí stejně jako každé ráno na učesané vlasy a během dne pro vylepšení stylingu. Pomůže s rozčesáváním, podpoří přirozený lesk a hlavně vyživí a hydratuje. Olej můžete nanést i před mytím na vlasy a vlasovou pokožku a vmasírovat bříšky prstů. Potom důkladně opláchnout. 

ampon_olej_na_vlasy

6) Pečujte i o suchou vlasovou pokožku 

Není to jen o vlasech, ale především o tom, z čeho rostou. Takže do péče zařaďte sérum, které bude hydratovat vlasovou pokožku. Budete-li mít chráněné kořínky, porostou vám z nich zdravé lesklé vlasy. Ideální sérum je lehké a rychle vstřebatelné – nezatěžuje pokožku. 

TIP - do článku na blog

Spěte na hedvábném polštáři. Vlasy se potom nevysušují třením, nelámou se tolik a jsou hebké na dotek

 

Zpět do obchodu