Jak na domácí pedikúru a popraskané paty

Chodidla s vámi každý den ujdou tisíce kroků. Donesou vás, kam si zamanete. Tak jim alespoň jednou za čas dopřejte dvacetiminutovku, během které se o ně královsky postaráte. Nemusíte trávit čas u pedikérky a utrácet za péči v salonu. Pedikúru si jednoduše uděláte i doma. A pozor, není důležitá jen pro hezké nožky do lodiček a sandálků. Pravidelná péče má vliv na zdraví chodidel a pohodlnou chůzi. Například rozpraskaná kůže na patách nebo zarůstající nehet umí pořádně bolet. A pedikúra je právě o tom, předcházet těmto bolístkám. 

pedikura_uvodni

Co se dozvíte

TIP - do článku na blog

Co je to vlastně pedikúra? Jednoduše řešeno, péče o nohy. Zahrnuje péči o chodidla jako jsou změkčovací koupele, masky, masáže či obrušování tvrdé a suché kůže a péči o nehty – stříhání, úpravu kůže a nehtového lůžka a lakování.  

Dvacet minut pro nožky aneb Jak na domácí pedikúru 

Vyhraďte si doma útulný kousek bytu, kde se budete moct chvíli věnovat sama sobě. Připravte si tam: 

  • lavor s teplou vodou (dostatečně velký, aby se vám do něj hezky vešla chodidla a nemusela jste je krčit, můžete do vody přidat koupelovou sůl na nohy nebo třeba pár kapek vonného olejíčku, pokud máte paty rozpraskané do krve, nepřidávejte do vody nic), 
  • ručník
  • pilník na paty (najdete v sadě pro domácí pedikúru), 
  • kleště (nůžky) a pilník na nehty,
  • krém na nohy(najdete v sadě pro domácí pedikúru), 
  • lak na nehty,
  • odlakovač (pokud máte na nehtech zbytky laku).

Potom si pusťte oblíbenou hudbu nebo další díl seriálu a pojďte na to

  1. Namočte si nohy na 10 až 15 minut do teplé vody. Pomůže vám to zklidnit se a naladit na pečující rituál, kůže na nohou zatím změkne a bude připravená na další péči. Po koupeli chodidla pečlivě osušte. 
  2. Pilníkem na paty opatrně obrušujte ztvrdlou kůži. Postupujte od krajů ke středu chodidel. Vyhněte se místům, kde je kůže hodně podrážděná nebo popraskaná do krve.
  3. Pokud nemáte příliš rozpraskané paty a krvavé ranky, vyzkoušejte na dočištění ztvrdlé a rozpraskané kůže tělový peeling s AHA kyselinami. Kombinuje mechanický a chemický peeling, odstraní odumřelé kožní buňky a sjednotí barvu.
  4. Ostříhejte si nehty. Použijte kleštičky nebo nůžky. Pokud to jde, stříhejte nehty do rovna. Nebudou potom zarůstat. Potom nehty zapilujte a je-li to potřeba, zatlačte nehtovou kůžičku. 
  5. Nalakujte si nehty. Použijte oddělovač, aby se vám se štětečkem hezky pracovalo. Vybírejte kvalitní laky, které vám dlouho vydrží a nebudou se za pár dní odlupovat. Zbytečně by vám to zkazilo náladu z povedené pedikúry. Nezapomínejte na podkladové laky, které zpevní a posílí nehty, navíc zabrání zažloutnutí nehtu od vrchního laku.
  6. Po zaschnutí laku namažte nohy speciálním krémem určeným přímo na chodidla, který hydratuje a regeneruje. Při natírání bříšky prstů chodidla příjemně masírujte. Pokud můžete, nechte větší vrstvu krému působit na chodidlech celou noc (abyste si od krému neumazala povlečení, obujte si ponožky).  

suche_paty

Proč chodidlům dopřávat pravidelnou pedikúru

Budete mít krásné hebké nožky – do sandálků a lodiček, v létě k vodě, ale oceníte je kdykoli, když chodíte bosky. Suchá kůže se vám nebude zachytávat do ponožek nebo za ložní prádlo. 

Bude se vám pohodlně chodit –  suché rozpraskané paty, zarostlé nehty nebo kuří oka a bradavice bolí při každém kroku. Proto se vyplatí těmto problémům předcházet.

Zlepšíte hygienu nohou – pravidelnou péčí předejdete množení bakterií, které způsobují zápach. Například LOBEY krém na nohy obsahuje Antiperspirant complex, který pomáhá redukovat pocení a nepříjemný pach. Do rozpraskaných pat (zvlášť pokud je máte do krve) můžete taky snadno dostat infekci. Proto je důležité je co nejdříve zahojit. 

Zlepšíte krevní oběh – pravidelnou masáží chodidel zlepšíte cirkulaci krve. Nezapomínejte na to zvlášť pokud máte sedavé zaměstnání nebo naopak trávíte spoustu času na nohou. 

Uvolníte se a zrelaxujete – každá chvilka pro sebe, včetně té, kterou věnujete nožkám, vám zlepší náladu a pomůže uvolnit stres.  

Chci krásná a zdravá chodidla

Co dávat na popraskané paty a jak s popraskanou kůží na chodidlech zatočit? 

Pokud vás trápí opravdu hodně rozpraskané paty, podpořte regeneraci kromě krémů taky tělovými oleji. Vyzkoušejte například pěsticí tělový olej. Natřete ho těsně před spaním na chodidla, oblékněte na to prodyšné bavlněné ponožky a nechte působit přes noc. Na silně rozpraskané paty nepoužívejte pilník ani peeling, nejprve nechte rány zacelit a potom teprve suchou kůži mechanicky odstraňujte. 

Na závěr ještě jedna zajímavost o tom, jak se název procedury píše – někdy uvidíte nesprávně pedikůra, ale správný název je s ú, tedy pedikúra. 

Zpět do obchodu