Deodorant vs. Antiperspirant: Co vlastně potřebuji?

Pocení je ošemetná věc. Pro tělo je to přirozený proces, ochlazuje se jím a čistí. Nám se ale nelíbí. Protože není nic trapnějšího než koláče v podpaží nebo nakrčený nos lidí okolo. Pokud se chceme těmto nepříjemným situacím vyhnout, máme dvě možnosti. Omezit tvorbu potu antiperspirantem, nebo maskovat jeho pach deodorantem.

Deodorant vs. antiperspirant

Deodorant

Deodorant nefunguje proti nadměrnému pocení. Neomezuje přirozené tělesné procesy. Nezbaví vás koláčů na oblečení, ale neutralizuje zápach potu. Jeho úkolem je totiž bránit reakci potu s bakteriemi, které přirozeně žijí na kůži, množí se ve vlhku a teple a které pach způsobují. Zjednodušeně řečeno, při použití deodorantu byste se měla potit pořád stejně, ale pot by neměl být cítit. Obecně jsou deodoranty šetrnější k citlivé pokožce. Některé z nich lze používat rovnou po holení a neobsahují hliníkové soli. Rozhodně jsou tedy prospěšnější pro naše zdraví. 

Antiperspirant

Antiperspirant funguje proti nadměrnému pocení. Omezí funkci potních žláz a vy tak nebudete mít ani koláče, ani zápach. Aby antiperspirant správně fungoval, je třeba ho nanášet na suchou čistou pokožku v podpaží dobu před tím, že bude mít fyzickou zátěž a začnete se potit. Potní žlázy se uzavírají postupně. Pokud použijete antiperspirant „těsně před“, nestihne správně účinkovat a funguje v podstatě jen jako navonění. Antiperspiranty nejsou vždycky vhodné na citlivou a podrážděnou pokožku. Obvykle obsahují soli hliníku nebo zirkonia, o jejichž (ne)závadnosti se vedou diskuze. 

Hygiena proti pocení

Jaký je nejlepší deodorant a antiperspirant?

Nedávejte na doporučení ostatních. Vyzkoušejte, co nejvíc sedí vám. Někdo se potí málo a stačí mu deodorantem zakrýt pach. Někdo se potí hodně a antiperspirant potřebuje pořád. A jsou situace (pracovní schůzka či rande), kdy antiperspirant potřebujeme všechny, protože i kdyby koláče v podpaží voněly sebevíc, tak zkrátka nevypadají sexy. Pečlivě ale zvažujte situace, kdy opravdu potřebujete pot omezit, a kdy stačí jen zneutralizovat jeho zápach. Mějte na paměti, že pocení je přirozený proces, kterým se naše tělo čistí, ochlazuje a dlouhodobě či pravidelně omezovat pocení není zdravé. 

U deodorantu i u antiperspirantu je jedno, jestli bude tuhý, roll-on či ve spreji. Princip fungování je u všech stejný. Záleží spíš na tom, který se vám lépe aplikuje, nenechává skvrny na oblečení nebo co je pro vás příjemnější. 

Pokud se budeme bavit o šetrnosti, pak vyhrává přírodní deodorant. Na našem e-shopu koupíte deodorant s prebiotiky. Prebiotická směs pečuje o mikrobiom vašeho podpaží – mění zápach v podpaží na neutrální a přirozenější vůni. Je vhodný i pro citlivou pokožku, dokonce ho můžete použít hned po oholení (pokud jste se například neřízla).

No a co ocení každá z nás? Deodorant nenechává skvrny na oblečení ani nepříjemný film v podpaží. Takže můžete natřít podpaží, nechat chviličku zaschnout a hned se oblékat. Nebo se s ním přetřít kdykoli během dne. Navíc obsahuje zpomalovač růstu chloupků, takže se nebudete muset tak často holit. 

.
 

Holení a deodorant 

Jak bojovat proti nadměrnému pocení

Pocení můžeme do jisté míry regulovat i sami. Především životosprávou, hygienou a podobně. Pokud tedy chcete omezit pocení, třeba proto, aby vám už většinou dní stačil deodorant a nemusela jste používat antiperspirant, dodržujte základní pravidla.:

  1. Vynechte z jídelníčku ostrá, kořeněná, těžká a mastná jídla. Omezte kofein a alkohol, cibuli, česnek, kmín a kari. Přidejte do jídelníčku vodnaté ovoce a zeleninu (melouny, okurky, rajčata nebo třeba jahody). 
  2. Dodržujte pitný režim. Tělo tak bude snáz udržovat správnou tělesnou teplotu a nebude se tolik potit. 
  3. Dbejte na pravidelnou hygienu. Po sprše si oblékejte volné oblečení a prodyšné spodní prádlo. 
  4. Vsaďte na šalvěj, která snižuje pocení. Vařte si z ní čaj, udělejte koupele nebo kupte v tabletkách. 
  5. Nestresujte se. Chápeme, že se to jednoduše řekne a hrozně těžko dělá. Ale snažte se udělat každou drobnost proto, aby stres nebyl tak velký. Vyzkoušejte meditaci před spaním, otužování nebo třeba uklidňující maličkosti – svíčku, knížku, čaj a a podobně. Proti stresu pomáhají taky bylinky - kozlík lékařský nebo schizandra. V krizových situacích se naučte pracovat s dechem a nepřidávejte si sami zdroje stresu (oblékejte si barvy a materiály, na kterých není případný pot vidět, ať nejste dopředu ve stresu z toho, že budete mít flek v podpaží, a podobně). 
Zpět do obchodu